Biljke za bolju prolećnu kondiciju

Maslačak, bokvica i rastavić su antioksidansi, poboljšavaju opšte stanje organizma i daju energiju. Okrepite se čajem ili izlečite kašalj sirupom od ovih čudotvornih biljaka.

Biljke za bolju prolećnu kondiciju Foto: Shutterstock

Posle hladnog perioda godine, kada jedemo jaku hranu a manje se krećemo, našem organizmu potrebna je injekcija zdravlja. Za to su maslačak, rastavić i bokvica kao stvoreni: njihovo lišće sadrži kalijum koji nas oslobađa suvišne vode, što odmah deluje na razmenu materija. Tako se brže izbacuju i „nečistoće“. Maslačak otuda, zahvaljujući gorkim materijama, povoljno utiče na rad jetre, bubrega i creva. A sve tri lekovite biljke mogu se kupiti u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane u obliku svežeg biljnog soka. Maslačak takođe popravlja raspoloženje, podstiče varenje i pomaže kod hroničnih oboljenja zglobova. Rastavić krije i pravu tajnu za lepotu: puno silicijumske kiseline, koja daje čvrstinu vezivnom tkivu, kosi i kostima. I bokvica je vrlo korisna kao sirup zbog blagotvornih sluzavih materija koje deluju kao balzam na oštećene bronhije i disajne organe. Njen prirodan antibiotik aukubin odličan je u borbi protiv klica. Lekovite začinske biljke pored toga su i jestive – mladi listovi maslačka i bokvice bogati su vitaminima.

  • Koja se lekovita sredstva prave na bazi ove tri biljke?

Od sušenog rastavića pravi se čaj. Kod maslačka najviše se cene mladi listovi u salati, a kod bokvice sirup koji se pravi u takozvanoj „zemljanoj sobi“. Ovde se u tegli naizmenično ređaju sveži, seckani listići bokvice i med, a zatim se zakopaju u zemlju na dubinu od 50 cm. Sirup iskopajte posle tri meseca i procedite. Kod kašlja ovaj lek je pravo čudo.

  • Na šta se mora obratiti pažnja prilikom branja lekovitog bilja?

Nezavisno od toga da li se biljke beru duž puta ili oboda prskanih njiva, važno je da se uberu samo zdrave i snažne. U prirodnim rezervatima branje je zabranjeno! A iz poštovanja prema prirodi bere se samo tamo gde biljaka ima u izobilju, tako da posle berbe ne ostanu gola mesta. Veoma je važno: Berite samo biljke koje u potpunosti poznajete!

  • Da li je bolje za čajeve koristiti sušene biljke iz apoteke ili prodavnice zdrave hrane?

I jedne i druge su vrlo delotvorne. U apotekama su biljke i dodatno proverene, a u prodavnicama zdra ve hrane prodaju se uglavnom visokokvalitetne i organski proizvedene.

  • Da li je neka od ovih biljaka dobra za starije članove porodice?

Ovi lekovi su dobri za sve, od najmlađih do najstarijih, a naročito sirup od bokvice koji je vrlo koristan i mogu ga uzimati i mala deca.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt