UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG TRIKA: pretvorite beli hleb u super zdravu hranu

Prema istraživanjima naučnika, jedan jednostavan trik može da pretvori beli hleb - “nezdravu” namirnicu - u super hranu!

UZ POMOĆ JEDNOSTAVNOG TRIKA: pretvorite beli hleb u super zdravu hranu Foto: Shutterstock

Belom hlebu možda nedostaju zdravi sastojci koje sadrži njegov tamnoputiji “rođak”, ali to izgleda da nam nimalo ne smeta – istraživanja su pokazala da on čini sastavni deo trpeze u čak 76% domaćinstava Evrope, prenosi Men's Health Kad je već tako, onda bolje da ga iskoristimo na najbolji mogući način.

PROČITAJTE VIŠE: DA LI STE INTOLERANTNI NA FRUKTANE: ova dijeta pomaže ako vas muče gasovi, nadutost, bolovi i grčevi u stomaku

Prema istraživanjima naučnika sa Univerziteta u Oksfordu, jedan jednostavan trik može da pretvori ovu “nezdravu” namirnicu u super hranu!

Do sada je najveća mana belog hleba bio visok glikemijski indeks (broj koji odražava intenzitet lučenja insulina nakon unošenja neke namirnice). Beli hleb izaziva kratkotrajan skok nivoa šećera u krvi, koji potom izaziva pad energije. Međutim, “gladni” naučnici demonstrirali su kako tostirano parče, zemička ili kifla mogu da postanu pravi mali izvor energije – ako ih prvo zamrznete!

Zamrzavanje pre tostiranja smanjuje prvobitnu količinu glukoze za pola, te umesto šećerom, hleb hrani vaše mišiće ugljenim hidratima koji su potrebni za vežbu. Istraživači veruju da ovaj proces onemogućava i usporava rad enzima, koji zauzvrat sporije obrađuju sećere – dovodeći do ujednačenijeg oslobađanja energije.

Dobra vest je i da se ovaj sistem može primeniti na sve vrste hleba, od domaćeg do onog nešto “neprirodnijeg” koji kupujete u supermarketima.

Priredio: D. K.

Izvor: Men's Health
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt