IZBEGAVATE UGLJENE HIDRATE? 7 razloga zbog kojih treba da jedete više hleba

I uz hleb možete izgubiti višak kilograma, evo kako!

IZBEGAVATE UGLJENE HIDRATE? 7 razloga zbog kojih treba da jedete više hleba Foto: Profimedia

Plašite se da ćete se ugojiti? Mislite da je hleb glavni krivac za višak sala na stomaku pa ste ga potpuno izbacili iz ishrane? Grešite. Nutricionisti se slažu da su ugljeni hidrati neophodni u izbalansiranoj ishrani, samo je važno pametno birati namirnice i jesti umereno. Od belog hleba i peciva nećete imati baš nikakve koristi, ali zato od proizvoda od celog zrna žitarica mnoge blagodeti po organizam.

PROČITAJTE JOŠ: ZOVU JE MAGIČNA NAMIRNICA: voće koje za 7 dana uništava sav višak kilograma

Evo zašto treba da ih uvrstite u svakodnevni jelovnik cele porodice:

Dobićete više energije

Odgovarajuća vrsta ugljenih hidrata obezbeđuje dugotrajnu energiju tokom dana kao i brojne druge prednosti po zdravlje, a često se kaže da su oni za naše telo isto što i gorivo za auto. Ako nema gorivo, auto neće daleko stići. Ako je gorivo kvalitetno, auto će raditi efikasnije. Trik je u tome da izbegavate beli hleb koji izaziva nagli skok, a potom pad nivoa šećera u krvi, a odlučite se za hleb od 100 odsto pšenice od celog zrna jer on sadrži zdrave ugljene hidrate koji se sporije vare i daju osećaj sitosti.

Smanjićete rizik od hroničnih bolesti

Bilo da ste mladi ili stari, muškarac ili žena, unos hleba od celog zrna pšenice ima širok opseg prednosti po zdravlje. Brojne studije su pokazale da ugljeni hidrati u žitaricama od celog zrna mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska, raka debelog creva, šloga i gojaznosti. Preporučuje se unos minimun tri porcije žitarica od celog zrna dnevno, ali i samo jedna porcija na dan doprineće smanjenju rizika od hroničnih bolesti.

Produžićete život

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Harvard su ustanovili vezu između ishrane bogate žitaricama od celog zrna i rizika od smrti. Ispitali su preko 100.000 ljudi i otkrili da žitarice od celog zrna smanjuju ukupni rizik od smrti za pet odsto a rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti za devet odsto. Ova otkrića pokazuju da ishrana obogaćena žitaricama od celog zrna može da produži životni vek

ZAŠTO JE JOŠ DOBAR HLEB PROČITAJTE OVDE
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt