OVO RADI VEĆINA SRBA, A NE ZNAJU DA RAZARA ORGANIZAM: proverite da li jedete previše soli

Hitno morate da promenite ovu naviku u ishrani!

OVO RADI VEĆINA SRBA, A NE ZNAJU DA RAZARA ORGANIZAM: proverite da li jedete previše soli Foto: Shutterstock

Možda mislite da ne solite previše hranu, ali ne znate da dnevno preko ukusne hrane unesete više soli nego što možete da zamislite, piše Lepa & srećna.

So je skrivena u mnogim grickalicama i prerađevinama, naročito u suhomesnatim proizvodima, pa ljudi često pređu dozvoljenu dozu (jedna kašičica soli dnevno). Ako patite od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili imate probleme sa bubrezima, ova doza treba da se prepolovi.

Simptomi koji ukazuju da unosite previše soli u organizam su: stalno ste žedni, nadima vam se stomak, često imate glavobolje, otičete, mokraća je mutna i tamnija, bole vas kosti i mišići, zdrava hrana vam je neukusna, imate pojačano mokrenje, suva usta i smanjenu koncentraciju. Prevelike doze soli mogu ugroziti zdravlje bubrega i srca, a kako biste smanjili unos soli izbegavajte brzu i prerađenu hranu, provarite na etiketama koliko određena hrana sadrži natrijuma i eksperimentišite sa ukusima tako što ćete umesto soli koristiti začinsko bilje.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA PREPOZNATE KANCER NA KOŽI

AKO IMATE OVO NA OKU HITNO IDITE KOD LEKARA

ZAMENITE SAMO 1 STVAR U ISHRANI I SMRŠAĆETE NEVEROVATNOM BRZINOM

OVU HRANU JEDETE SVAKI DAN, A NE ZNATE DA STVARA KAMEN U BUBREGU: dijeta protiv bolesti bubrega

Simptomi koji ukazuju na kamen u bubregu su bol, često i otežano mokrenje i mučnina, a evo koja hrana može da prouzrokuje ovo oboljenje, piše Lepa & srećna

PROČITAJTE JOŠ: NAJLEPŠI KAPUTI I ZIMSKE JAKNE IZ ORMANA SEKE ALEKSIĆ (FOTO)

Kamen u bubregu se uglavnom javlja kod ljudi između 30 i 60 godina, a stvara se zbog povećanog prisustva određenih supstanci u mokraći, kao što su kalcijum, oksalati i mokraćna kiselina. Ukoliko ste već patili od kamena u bubregu ili želite da sprečite njegovu pojavu, onda morate u jelovniku striktno regulisati količinu hrane koja sadrži oksalate.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS

Namirnice bogate oksalatima su cvekla, čokolada, bobičasto voće, peršun, celer, badem, kikiriki i lešnik, proizvodi od soje, žitarice (ovsena kaša i pšenične klice), špargla i praziluk. Ove namirnice su bogate različitim mineralima i vitaminima koji su neophodni za zdravlje, pa ne treba da ih apsolutno izbacite iz jelovnika, već samo ograničite porcije i ne preterujete u njihovoj konzumaciji.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SVE LEČI JABUKOVO SIRĆE




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt