NISTE PAZILI KADA STE SOLILI JELO: postoji nekoliko namirnica koje će spasiti presoljenu hranu

Izaberite namirnicu koja će se najbolje uklopiti u jelo koje ste presolili.

NISTE PAZILI KADA STE SOLILI JELO: postoji nekoliko namirnica koje će spasiti presoljenu hranu Foto: Shutterstock

Ako ste presolili supu, gulaš ili umak, dodajte vode i ubacite povrće poput luka i šargarepe pa nastavite da kuvate još desetak minuta.

I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.

Pri ruci treba imati krompir ili jabuku

Ako recept “dopušta”, dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Iskusni kuvari savetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.

Nastavak teksta pročitajte OVDE!




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...