Zavodljivi i otporni božur

Božuri su vrlo zahvalne cvetnice za održavanje u bašti. Važno je da biljka dobije sve optimalne uslove u samom početku rasta, a to pre svega znači idealno stanište i odgovarajuću dubinu na kojoj se božur sadi.

Zavodljivi i otporni božur Foto: Shutterstock

Ako mu se pruže optimalni uslovi u startu, ova prekrasna prolećna cvetnica može decenijama uspevati na istom staništu, a da se ne mora presadjivati i deliti. Od treće godine neophodno je prihraniti biljku u proleće pre kretanja izbojaka i u leto nakon cvetanja, kako bi joj se obezbedila vitalnost. Prilikom kupovine božura, koji se često nalaze u prodaji pod svojim botaničkim nazivom paeonija, možete da napravite izbor izmedju velikog broja različitih sorti.

Kod grmolikog božura odrveneli izdanci ne propadaju u toku zime u odnosu na obični božur, ali zato on nažalost odbacuje listove u jesen. Božanstveni, stameni cvetni grmovi dostižu visinu i do dva metra i u toku maja na izdancima imaju ogromne cvetove (do preko 20 cm u prečniku) bele, žute, roze, crvene i ljubičaste boje. Nekoliko sorti čak ima prijatan miris. Žbunasti božuri (perene) svojom visinom od 60 do 100 cm ostaju znatno niži od grmolikih srodnika.

Klasici su otmeni božuri (Paeonia lactiflora) sa velikim, gustim i punim cvetovima. Vreme cvetanja obuhvata period, zavisno od sorte, od sredine maja do sredine juna. Seoski božur (Paeonia officinalis) i nekoliko ranocvetajućih sorti (Paeonia-Hybrid) pokazuju svoj sjaj već početkom maja. Naročito su omiljene otporne sorte žbunastog božura sa jednostavnim ili polupunim cvetovima, kakvi su “Rosedale”, „Murillo” ili “Krinkled White”.

Ali, ne karakterišu žbunaste božure samo njihovi bujni i raskošni cvetovi. I njihovi listovi su, bez izuzetka, privlačni i atraktivni. Već u rano proleće pojavljuju se prvi tamnocrveni izbojci. Suprotno mnogim grmolikim sortama božura njihovi izdanci ostaju zeleni, a listovi jarkozeleni i atraktivni, posle faze cvetanja sve do jeseni.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...