KAKO DA PROMENITE BOJU CVETOVA HORTENZIJE: evo kako da dobijete plave, a kako ružičaste cvetove

Hortenzija je jedna od omiljenih cvetnica i mnogi baštovani je rado sade u svojim dvorištima. Međutim opšte je poznato da boja cveta hortenzije zavisi i od sastava zemljišta, zato pročitajte kako možete sami da promenite boju cvetova.

Promena cvetova hortenzije u ružičastu boju

Hortenzije mogu postići ružičastu boju tek kada u zemljištu nedostaje aluminijuma. To se postiže dodavanjem dolomita. Pri dodavanju ne treba preterivati kako zemljište ne bi postalo prealkalno uz pojavu nedostatka drugih hraniva. Idealnije rešenje je sadnja hortenzija u saksiji. Supstrati najčešće ne sadrže aluminijum i neće doći do ponovne promene u plavu boju. Nakon toga dodaje se đubrivo sa visokim udelom fosfora jer se time hortenziji sprečava pristup aluminijumu.

KAKO DA PROMENITE BOJU CVETOVA HORTENZIJE: evo kako da dobijete plave, a kako ružičaste cvetove

Na tržištu su dostupna posebna đubriva za promenu boje cveta hortenzije.

Ako uspete postići promenu boje, dodavanjem veće količine aluminijuma ili dolomita neće se pojačati intenzitet boje. Ona će zavisiti najviše od vrste, ali i od vremenskih uslova tokom sezone, stresa kog biljka podnosi i promena u okolini. Biljke koje su u blizini asfalta ili betonirane staze, neće postati plave zbog kreča koji se ispire iz betona.

Tekst: Martina Režek

Izvor: Agroklub
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...