VELIKA ITALIJANSKA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U BEOGRADU: ljubitelje umetnosti očekuje kolekcija iz perioda rimskog baroka

Ljubitelje umetnosti očekuje velika italijanska izložba u Narodnom muzeju u Beogradu!

VELIKA ITALIJANSKA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U BEOGRADU: ljubitelje umetnosti očekuje kolekcija iz perioda rimskog baroka Foto: Promo Leto - Mario Nuci, nazvan Mario de Fjori, i Karlo Marati, nazvan Marata

U 2019. godini kada se navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, priređena je ekskluzivna italijanska izložba u Narodnom muzeju pod nazivom "Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kiđi u Ariči" koja obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kiđi u Ariči, gradu blizu Rima.

Izložba se organizuje i u godini kada Narodni muzej obeležava 175 godina postojanja i trajaće do 26. maja 2019. godine.

Reč je o izuzetno reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i Đovan Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnih baroknih umetnika uopšte.

Na izložbi su predstavljena dela baroknih majstora među kojima su Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d’Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske.

Kolekcija Palate u Ariči vezana je za plemićku porodicu Kiđi čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je bila među najznačajnijim u Rimu u XVII veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada iz tog perioda.

Prva italijanska izložba predstavljena u Narodnom muzeju, koji je tada nosio naziv Muzej kneza Pavla, održana 1938. godine, bila je "Italijanski portret kroz vekove".

Izvor: Lepa&Srećna

 
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt